گروه پژوهشی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی
فرارسیدن ماه محرم، ماه انقلاب سرور آزادگان و رهبر انقلابیون راستین حضرت امام حسین(ع)، در خرداد سال ۱۳۴۲ (۱۳۸۳ق)، فرصت دیگری بود که در آن قائد بزرگ امام خمینی، نهضت خویش را که در حقیقت دنباله نهضت حسین(ع) و ادامهدهنده راه حسین(ع) است بیش از پیش اوج و رشد بخشید. دستگاه جبار پهلوی میدانست که در ایام محرم، از تأثیرات جنایات حمله کماندوهای شاه به مدرسه فیضیه در ۲فروردین۱۳۴۲، در امان نخواهد بود و همانگونه که در طول تاریخ، ماه محرم همیشه ماه انقلاب و دگرگونی علیه ستمگران و ماه تبیین و جوشش انقلاب برای پیروان راه سرخ حسینی است، باید محدودیتهای سختی را علیه هیأتهای عزاداری پیشبینی کرد. تا آنجا که دامنه اقدامات امنیتی حتی به درون مراسمات نمایشی دربار، در ایام محرم نیز کشیده شد.
اسناد این بخش گوشهای از وحشت دستگاه طاغوتی رژیم پهلوی از ایام محرم و پیروان نهضت سرخ حسینی را نشان میدهد. قابل ذکر است بخش مهمی از اسناد مربوط به اقدامات شاه در ایام محرم سال ۴۲ در جلد اول نهضت امام خمینی منتشر شده است و دانشپژوهان میتوانند به این اثر شریف مراجعه کنند. اسناد این قسمت، اسنادی است که در آرشیو بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بوده است.
ذکر این نکته ضروری است که گزارشدهندگان این اسناد عموماً نیروهای امنیتی یا مخبرین ساواک میباشند و طبیعی است که در بعضی از گزارشها بخش اعظمی از خشونتها و تندرویهای رژیم را به مردم نسبت میدهند و حقایق را آنگونه که اتفاق افتاده منعکس نمیکنند. مخصوصاً در گزارش آخر این بخش مطالبی به انقلابیون یا به مردم نسبت داده شده است که با واقعیت انطباقی ندارد.
نسخه کامل pdf