نقدی بر مبانی تاریخ‌نگاری و گزاره‌های تاریخی ادعایی عباس میلانی در کتاب معمای هویدا

سهراب مقدمی شهیدانی

امیرعباس هویدا

بعد از پیروزی انقلاب، روایت‌های مختلفی از تاریخ انقلاب نوشته شده است؛ از مبارزین مسلمان تا لیبرال‌ها و مارکسیست‌ها و سایرین شروع به نوشتن کتاب‌های تاریخ پیرامون انقلاب کردند. نوشتن این کتاب‌ها محدود به داخل ایران نیست و افرادی که بعد از پیروزی انقلاب به اروپا و امریکا فراری شدند نیز بخشی از کتاب‌های پیرامون انقلاب را به نگارش درآورده‌اند. از جمله کتاب‌هایی که در امریکا نوشته شد- ولی بر خلاف سایر کتبی که در آنجا نوشته شده- مورد توجه خوانندگان قرار گرفت و در داخل ایران به چاپ‌های متعددی رسید. معمای هویدا نوشته عباس میلانی است. اکنون مدت ۱۲ سال از آغاز انتشار این کتاب در ایران می‌گذرد ولی هنوز شبهاتی که مطالب این کتاب ایجاد کرده در جامعه رایج است.

معمای هویدا روایت یک چپ امریکایی از یکی از سردمداران رژیم شاه است که درصدد است تا به هر طریقی به توجیه، تطهیر و حتی قهرمان‌سازی از چهره هویدا بپردازد. تأکید معمای هویدا بر قسمت پایانی زندگی هویدا یعنی زمان کوتاهی است که در زندان جمهوری اسلامی تا زمان کشته‌شدنش بوده است.

میلانی راستی‌هایی را با ناراستی‌هایی در هم آمیخته است و برای توجیه و تأویل فعالیت‌های هویدا تلاش بسیاری کرده است. قلم ادبی و رمان‌گونه‌اش نیز در تدلیسی که کرده است یاری‌گرش بوده است. نقد کتاب معمای هویدا مانند نقد کتاب شاه که اثر دیگر میلانی است ضروری است؛ چراکه باید مباحثی را که نویسنده در هم خلط کرده و ناراستی‌هایی که با راستی‌ها در هم آمیخته را از هم جدا کرد و مطالب علمی و مستند باید افشاگر مطالب بدون پشتوانه و ادعاهای بدون دلیل باشد.

نسخه کامل PDF

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ut elit. elementum dapibus ante. velit, efficitur. Sed