نرجس عبدیائی

مهم‌ترین مسائل مربوط به جهان اسلام، به‌ خصوص پس از انقلاب اسلامی، پیدا شدن مفهوم جدیدی تحت عنوان اسلام‌گرایی سیاسی، اهداف و برنامه‌های آنها، در مواجهه با غرب و تأثیرات آن در جهان اسلام است. بررسی توده‌ای یا یک‌دست این طیف‌ها زیر مسئله اسلام سیاسی یا اسلام‌گرایی سیاسی به دور از دقت و منطق حاکم بر این جریان‌ها خاصه حول محور بیداری اسلامی است.

این پژوهش ضمن جریان‌شناسی و رصد انگیزه‌های غربی در به کارگیری مفهوم اسلام سیاسی و اسلام‌گرایی سیاسی، تبیین اقسام گروه‌های مختلف اسلام‌گرایی سیاسی و طیف‌های فعال مسلمانان در عرصه سیاست را مدنظر دارد. شکل و محتوای این جریان‌ها در فرآیند جریان‌شناسی اسلام، اشتراکات و اختلافاتی دارد. شناخت اسلام‌گرایی سیاسی به عنوان یک نماد کلی از حوزه فعالیت سیاسی مسلمانان و ریشه‌ها و شاخصه‌های آن، کمکی مهم در جهت شناخت وقایع تاریخی منتسب به آنها از جمله بیداری اسلامی و انقلاب‌های معاصر می‌باشد.

سؤال اصلی و اساسی این پژوهش آن است که نشان دهد جریان‌شناسی اسلام‌گرایی سیاسی یا اسلام سیاسی چه طیف‌هایی را شامل می‌شود و غربی‌ها از انتساب گروه‌های اسلامی به این مفاهیم و به کارگیری این مفاهیم در برخورد با جریان‌های اسلامی چه اهدافی را تعقیب می‌کنند.

نسخه کامل PDF

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *