چهل و شش سال پیش در چنین روزهایی رژیم ۲۵۰۰ ساله ستمشاهی در ایران آخرین نفسهای خود را میکشید. ۲۵۰۰ سال حاکمیت پادشاهانی که بعضا از درون گهواره ها و حتی در رحم مادرانشان پادشاه خوانده می.شدند پادشاهان و سلسله های شاهی که به فرمایش حضرت امام خمینی رحمه الله علیه همواره موجب ظلم و ستم و ننگ برای این سرزمین بودند.
ایشان در سخنرانی تیرماه ۱۳۵۰ خویش حدود سه ماه پیش از برگزاری جشنهای منحوس شاهنشاهی فرمودند:
.. شاهنشاهی ایران از اولی که زاییده شده است تا حالا روی تاریخ را سیاه کرده است. جنایات شاه های ایران روی تاریخ را سیاه کرده است .
برج از سر درست میکردند سر مردم را میبریدند قتل عام میکردند بعد برج درست میکردند با آن برای این شاه ها ما باید ملت اسلام باید جشن بگیرد ما برای چه سلاطینی جشن بگیریم؟ مردم چه خوشی از سلاطین دارند؟ برای آغا محمدخان قجر ما جشن بگیریم؟… برای کسانی که در مسجد گوهرشاد مسلمین را آن طور قتل عام کردند که خونهایش به دیوار تا مدتی بود و مسجد را درش را بسته بودند که کسی نبیند ما جشن بگیریم؟ برای آنکه ۱۵ خرداد را پیش آورده ،و به طوری که گفته اند… در قم چهارصد نفر را کشته اند و روی هم رفته گفته میشود که پانزده هزار مردم را قتل عام کرده اند، ما جشن بگیریم؟! برای اینها ما باید جشن بگیریم؟
خوبهای اینها شقاوت داشتند. یکی از آنهائی که جزء خوبها حسابش میکنند و شاید فواتح برایش خوانده میشود برای خاطر اینکه یک وقت به کالسکه او جسارت کرده بود یک فوج گرسنه ، گفت که این فوج یا این دو فوج را طناب بیندازید ؛ بردند طناب انداختند [و] عده کثیری را با طناب خفه کردند…»
اما اینک با استفاده از دانش پایین و حافظه تاریخی ضعیف برخی و به وسیله رسانه های زنجیره ای خود در فضاهای مجازی این گونه تبلیغ میکنند که گویی روزگار ستم شاهی خصوصا در حاکمیت پهلوی دوران طلایی تاریخ این کشور بوده و از خدمات ناکرده آنها به این سرزمین دم زده و کارنامه سیاهشان را به رخ میکشند .
از جمله این موارد برخلاف تمامی اسناد و واقعیات تاریخی ، پاکدست جلوه دادن آنها و سانسور غارت عظیمی است که از حرث و نسل این سرزمین انجام دادند.
ادعا میکنند آنها همه ثروت خود از جمله پولها جواهراتشان که انگار از ارث پدر دزد و غارتگرشان به دست آورده بودند را باقی گذاردند و رفتند!!
برای دریافت اسناد منتشره از رسانه های مختلفشان را می کاویم .
حقایق آن غارت (تنها در مورد ثروت مادی ) به روایتهای درباریان شاه و همچنین منابع غربی رجوع کرده و اسناد منتشره از رسانه های مختلفشان را میکاویم .
خبرنگارهایی که در زمان پرواز هواپیمای شاه به تاریخ ۲۶ دی ماه ۱۳۵۷ در فرودگاه بودند نقل میکنند که ، هواپیمای یاد شده به علت بارهای بسیاری که همراه داشت با سنگینی از زمین برخاست !
۳۸۴ عدد چمدان و صندوق طلا و جواهر و الماس
امیر اصلان افشار آخرین رئیس کل تشریفات محمدرضا پهلوی در کتاب خاطراتش به نام «سروها در باد» نوشته است:
… ده روز مانده به سفر به دستور شاه اول از همه اثاث ملکه فرح بسته بندی شد. پیش از هر چیز جواهرات ملکه در صندوقهایی که از یک مؤسسه خارجی خریداری شده و از نظر امنیتی به آن اطمینان فراوان بود بسته بندی شد. برای اشیاء گرانقیمت و لباسها و کفشها و جواهرات ملکه دقیقا ۳۸۴ عدد چمدان و صندوق بسته شد یک تیم از افراد مورد تایید ایشان تحت نظارت خانم لوئیز قطبی ندیمه پارمیس علم و لیلی امیرارجمند ، جمع آوری و بسته بندی عتیقه،ها طلا و جواهرات و الماسهای گرانبها، ساعتهای طلایی و نیم تاجهای زمردین را برعهده داشتند…»
ویلیام شوکراس حال و هوای کاخ نیاوران پس از خروج شاه و فرح را این گونه شرح داده است … دیوارها و کف اتاقهای کاخ او که اخیرا نوسازی و تزیین شده و به عقیده بسیاری زیاد پرزرق و برق است برهنه است.
قالیها و تابلوها بسته بندی شده ، و به یکی از خانه های اشرف شاید در ژوان له پن، شاید به یکی از کاخ هایش در مانهاتان شاید به خانه اش در خیابان مونتنی پاریس شاید به خانه پسر معامله گرش، شهرام که ثروتی افسانه ای اندوخته است در لندن و یا شاید به جزیره متعلق به او در سیشل منتقل شده باشد…
مأموران گمرک اروپا و آمریکا سرگیجه گرفتند
ویلیام شوکراس در ادامه گزارشهای خود از ماجراهای حیرت آور آن ثروتهای به غارت رفته، نوشت: …. مأموران گمرک در سراسر اروپای غربی و آمریکای شمالی با وضع عجیبی روبه رو شده اند، چگونه می توانند قیمت اشیای گرانبهایی نظیر جامه دانها و صندوقهای لبریز از قالی و تابلو و مبل و الماس و گردنبندهای مروارید و انگشترهای یاقوت و گوشواره های زمرد و نیم تاجهای زنانه و سرویسهای نقره را که از ایران وارد میشود ارزیابی کنند؟
نشریه کریستین ساینس مانیتور در مقاله ای ضمن بررسی بخشی از فهرست اموالی که شاه از ایران خارج کرده بود با تیتر ثروت افسانه ای شاه ایران» نوشت: … اگر همه چیز فراهم باشد لااقل ۵ سال طول میکشد تا میزان دارایی شاه اندازه گیری شود. چرا که او و خانواده اش اموال و پولهای خارج شده را در حسابهای محرمانه ذخیره کرده اند…»
اسرار ثروت شاه
ویلیام ،برنیگن همزمان با فرار شاه و در روز ۲۶ دی ماه ۱۳۵۷ یادداشتی در روزنامه واشنگتن پست نوشت و ثروت پهلوی را محاسبه کرد نویسنده در آن یادداشت ذکر نمود:
محمدرضا شاه پهلوی ،همسر ، همراهان ، دستیاران و محافظانش امروز ایران را برای آینده ای نامعلوم ترک کردند.
آنها در طول ۵۳ سال سلطنت پهلوی ثروت هنگفتی به دست آوردند که تخمین آن به میلیاردها دلار میرسد .
از سوی دیگر در مورد اموال خارج شده از ایران به فهرست اموال اقوام خاندان سلطنتی هم باید اشاره کرد و نباید تنها به خانواده محمدرضا شاه پهلوی بسنده کرد.
واشنگتن پست درباره فهرست اقوام ثروتمند سلطنتی ، که ایران را ترک کردهاند به بیش از ۶۳ شاهزاده و شاهدخت اشاره کرده که از جزایر سیشل تا برزیل پناهنده شده و همه آنها بخش زیادی از ثروتشان را از ایران خارج کردند.
واشنگتن پست به یک اختلاف حساب گسترده در درآمدهای نفتی ایران در زمان محمدرضا پهلوی و مقدار پولی که در خزانه دولتی ایران واریز میشده هم اشاره داشت و این اختلاف که حدود ۲ میلیارد دلار در سال بود را بخشی از ثروت خاندان پهلوی خواند .
یعنی بخشی از درآمد نفت به حساب بانکی در سوئیس جهت استفاده خانواده سلطنتی و شاه منتقل می شده است. البته دو سال پیش از پایان سلطنت پهلوی هم گزارشی توسط روزنامه های فرانسوی منتشر شد که مؤید ادعای واشنگتن پست بود .
یک روزنامه فرانسوی در سال ۱۹۷۶ بیلان حسابهای بانکی شاه در یکی از بانکهای سوئیس را افشا کرد این صورت حساب نشان میداد که شرکت نفت ایران ظرف مدت یک ماه ۱۲ میلیون دلار به این حساب منتقل کرده است .
ثروت شاه شبکه ای پیچیده در سراسر دنیا
دو سال پیش از پایان سلطنت پهلوی هم گزارشی توسط روزنامه های فرانسوی منتشر شد که مؤید ادعای واشنگتن پست بود .
یک روزنامه فرانسوی در سال ۱۹۷۶ بیلان حسابهای بانکی شاه در یکی از بانکهای سوئیس را افشا کرد این صورت حساب نشان میداد که شرکت نفت ایران ظرف مدت یک ماه ۱۲ میلیون دلار به این حساب منتقل کرده است.
همچنین روزنامه فایننشال تایمز در سال ۲۰۱۲ در گزارشی به مناسبت قیام های موجود در کشورهای عربی علیه دیکتاتورها میزان دارایی های خارج شده از سوی دیکتاتورهای فراری از کشورهای مختلف را بررسی و اعلام کرد
… اسناد و محاسبات حاکی از آن است که محمدرضا پهلوی شاه مخلوع ایران ۳۵ میلیارد دلار دارایی از ایران خارج کرد .
اما نگاهی به برخی فعالیتهای افراد نزدیک به شاه مخلوع بعد از سرنگونی رژیمش نشان میدهد رقمها بیش از این است به نظر میرسد این رقم مربوط به خروج مستقیم دارایی به شکل ارز از کشور باشد و املاک و سهام خاندان پهلوی در خارج از کشور در آن محاسبه نشده است .
اسناد و مدارک موجود در ایران نشان میدهد بخشی از املاک محمدرضا پهلوی در ایران قبل از خروج او از کشور در سال ۵۷ به فروش رفته و به صورت ارز از کشور خارج شده بود با این حال براساس آمارهایی که روزنامه ها و نشریات آمریکایی منتشر کردند، نشان میدهد که ثروت شاه شبکه پیچیده ای از شرکتها ،بنیادها حسابهای بانکی و املاکی در نقاط مختلف دنیا بود..
قصرها و جزیره های صدها میلیون دلاری
شاه و اعوان و انصارش طی سالهای حکومت پهلوی مبالغ هنگفتی را بابت خرید خانه و ویلا در کشورهای مختلف از جمله سوئیس ،ایتالیا انگلیس و آمریکا هزینه کردند که یکی از معروفترین آنها کاخ گل رز در سوئیس با ۱۰ میلیون فرانک ارزش بود.
علاوه بر قصرها و باغهایی که مستقیما به نام محمدرضا پهلوی و خاندان وی درآمده بود، در خارج از کشور نیز شاه از پول ملت املاک بسیاری خریداری کرد که میتوان به گرانترین خانه و پارک در حومه لندن قصر و باغ های استیل «مانس که ملکه الیزابت دوم در آنجا متولد شد اشاره کرد.
همچنین گرانترین باغ و ساختمان در ناپل (ایتالیا) متعلق به او بود شاه در کاپری یک باغ بزرگ و ویلایی مجلل و همچنین قصر بزرگی هم در سنت موریتس داشت که زمستانها را در آنجا می گذراند به نحوی که سنت موریتس سوئیس در بین دیپلماتهای خارجی به پایتخت زمستانی ایران معروف بود شاه در سال ۱۳۵۰ یک جزیره در اسپانیا به مبلغ ۷۰۰ میلیون دلار خریداری کرد و طبق نوشته روزنامه دیلی اکسپرس چاپ لندن مورخ ۲۸ مارس ۱۹۷۸ یک ملک بزرگ هم در منطقه کوههای راکی آمریکا به قیمت یک میلیون پوند خریده بود .
میزان ثروت و داراییهای شاه در خارج از کشور به حدی بود که خواهر وی ،اشرف تنها در یک شب ایام نوروز سال ۵۳ در یک قمارخانه در شهر کن ۱۵ میلیون فرانک باخت! این در حالی بود که یکی از خانه های اشرف ، قصری مجلل در شماره ۲۹ خیابان «بیکمن» نیویورک بود با ارزشی معادل ۴۹ میلیون دلار که یکی از گرانترین خانه ها در قدیمیترین محله های منهتن به شمار میرفت.
منبع: آخرین سفر شاه – ویلیام شوکراس – ترجمه عبدالرضا هوشنگ مهدوی – نشر البرز – چاپ دوم- تهران- ۱۳۶۹