به گزارش خبرنگار مهر، مظفر نامدار شامگاه پنجشنبه در مراسم بزرگداشت میرزا کوچک جنگلی در حسینیه هنر رشت با اشاره به اینکه هنوز جایگاه و شخصیت میرزا کوچک جنگلی به درستی درک و بیان نشده است، گفت: عده ای امروز به خود اجازه میدهند بدون داشتن دانش و سواد تاریخی برای رسیدن به منافع خود بسیاری از چهرههای تاثیرگذار قبل از انقلاب و دوران انقلاب و بعد از آن را مورد تهاجم قرار دهند که میرزا کوچک جنگلی یکی از این چهرهها است.
وی با بیان اینکه متاسفانه تاریخ ما دچار داوریهای ضد و نقیض به ویژه در دوران اخیر شده است، افزود: در کشور ما برای همه چیز استانداردهای وجود دارد اما برای روح و روان، تاریخ و صحبت درباره دین و اخلاق هیچ استانداردی وجود ندارد.
کارشناس علوم سیاسی با اشاره به اینکه میرزا کوچک جنگلی در دورانی که هیچ فردی جرأت ایستادگی برابر استعمار و استبداد را نداشت قیام کرد، گفت: جنبشها در همه جهان دارای دو چهره رفع وضع موجود و دیگری تفویض نظام مطلوب است که در مرحله نخست گروهها و چهرههای بسیاری وارد میشوند که هر کدام از آنها اقداماتی نیز انجام میدهند اما باید بدانیم داستان جنبشها در رفع وضع موجود یا به هم ریزی آن نیست اگر این موضوع منجر به تشکیل یک نظام بهتر نشود هیچ اقدام موثری انجام نشده است.
تخریب چهره روحانیت و جایگاه علما در میان مردم
وی با بیان اینکه نهضت جنگل نیز برههای از زمان با چنین چهرههایی مواجه شد، تصریح کرد: کتابهایی درباره نهضت جنگل نوشته شده است اما بسیاری از نکات مطرح شده که در این کتابها هیچ ارتباطی با میرزا و نهضت جنگل ندارد که برای نمونه می توانیم به مرام نامه میرزا با عنوان «اتحاد اسلام» اشاره کرد که بجای مرامنامه اصلی نهضت جنگل سالهای زیادی به مردم ارائه شده، مرامنامهای که لیبرالی و کمونیستی است.
نامدار در ادامه با اشاره به اینکه برخی به دنبال تخریب چهره روحانیت و جایگاه علما در میان مردم بوده و هستند، افزود: در این میان سه کتاب «سردار جنگل»، کتاب «اسرار خاندان امین الضرب» با محوریت سید جمال الدین اسد آبادی و «حقوق بگیران انگلیس در ایران» که محور همه آنها مبارزه روحانیت با استبداد و استعمار بوده و خواستهاند با این کتابها نشان دهند که تمام آنها به دنبال منافع خود بودند.
وی با تأکید بر اینکه سرشاخه همه جنبشها در ایران علما، روحانیت و چهرههای مذهبی ضد استبداد و استعمار بودند، بیان کرد: به همین دلیل دشمن به دنبال تخریب چهره آنها در میان مردم بوده و امروز نیز این موضوع را به روشهای دیگر دنبال می کند.
کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه متاسفانه حدود ۲۰۰ سال است که با مغالطه تاریخی رو به رو هستیم، ادامه داد: مفهوم پریشی، مکان و زمان پریشی، متن پریشی، قالب پریشی و یکسان انگاری تاریخی برخی از دلایلی است که امروز عدهای در فضای مجازی برای ما تصویرهای تاریخی مجازی می سازند. عدهای بدون داشتن تخصص و تبحر در حوزه تاریخ به هر نحو که بخواهند تاریخ و حوادث آن را تفسیر و به جامعه ارائه می دهند.
وی با اشاره به اینکه تمام جنبشهای ایران بر مبنای دین بوده است، افزود: جنبش میرزا نیز از این مغالطهها در امان نبود. افرادی که به دنبال تحلیل جنبش میرزا کوچک جنگلی هستند تا آن شرایط را نفهمیده و درک نکنند نمیتواند در این باره صحبت کنند. میرزا قیام خود را زمانی شروع کرد که ایران وضعیت به هم ریختهای داشت و بسیاری از کسانی که آن دوران را مطالعه کردند به این موضوع اذعان دارند که چگونه ایران با چنین وضعیتی تجزیه و نابود نشده است.
عدم ایجاد یک دولت اسلامی
نامدار در ادامه به برخی از عوامل شکست نهضت مشروطه نیز اشاره و با بیان اینکه برخی از این عوامل زمینه ساز شکست نهضت جنگل نیز شد، گفت: در میان تمام عوامل موثر در شکست این دو نهضت که امروز نیز انقلاب اسلامی به برخی از آن دچار شده نفوذ فرصت طلبان از مهمترین عوامل بود.
وی با تأکید بر اینکه عدم توجه به این موضوع ممکن از آسیبهای جبران ناپذیر بر پیکر انقلاب وارد کند، ادامه داد: ناتوانی در ایجاد یک دولت ملی و فراگیر در دوره مشروطه نیز یکی دیگر از عواملی بود که دوره میرزا نیز شاهد ان بودیم. امروز متاسفانه نیز با آن دست به گریبان هستیم و رهبر معظم انقلاب نیز در این باره می فرماید ما از مرحله انقلاب اسلامی و نظام اسلامی عبور کردهایم اما هنوز نتوانستیم دولت اسلامی ایجاد کنیم.
کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه برای رسیدن به یک دولت اسلامی باید انتخابهای ما در همه عرصهها اعم از دولت، مجلس و قوه قضاییه آگاهانه باشد، تصریح کرد: نقش تخریبی انجمن های مخفی در دوره مشروطه یکی دیگر از عوامل اصلی شکست این نهضت بود امروز نیز به گفته رهبری با جنگ نرم از سوی دشمنان مواجه هستیم و یکی از دلایل اصلی ناامیدی اعضای نهضت جنگل نیز فعالیت همین انجمنهای مخفی بود.
وی با اشاره به اینکه میرزا علت اصلی قیام خود را چهار چیز عنوان کرده و به دلیل وجود همین چهار مورد رهبری نهضت میرزا را مینیاتوری کوچک از انقلاب اسلامی توصیف می کند، گفت: انقلاب راهکار نجات ایران، حفظ استقلال و تمامیت ارضی ایران (مبارزه با استعمار)، تحکیم مبانی حکومت ملی (مبارزه با استبداد) و محافظت از اصول و مبنای دین چهار علت قیام میرز کوچک جنگلی بود.