بنابر گزارش روزنامه اطلاعات در ساعت ۲۰:۳۰ در پی انتشار خبربرکناری فرمانده نیروی زمینی از سوی بختیار، جمعیت غریو شادی کشیدند. در ساعت ۲۲ خبر شبه کودتا توسط عده‌ای تایید شد که بر اساس آن قرار بود از ساعت ۲۱ با کمک نیروهای موجود اطراف تهران و احتمالا نیروهای مستقر در قزوین و حمله آنها به شهر این کودتا انجام گیرد، ولی به سبب پیوستن مردم به همافران و پیوستن قسمت اعظم پرسنل نیروی هوایی به همافران و مسلح شدن مردم و قرار گرفتن آنها در سنگرها و پخش شدن مردم مسلح در سراسر تهران، شبه کودتا شکست خورد.

بنابر گزارش روزنامه آیندگان در ساعت ۹ عده‌ای به سفارت امریکا یورش بردند و در اثر تیراندازی طرفین، شماری کشته و مجروح شدند. بنابر گزارش بولتن خبرگزاری پارس مقامات سفارت امریکا به مقر آیت‌الله خمینی برای کمک متوسل شدند.(۱)

فرمانداری نظامی تهران با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد ساعت منع رفت و آمد از ۱۲ به ۷ تقلیل یافت.

پیش از ساعت ۱۰ صبح امروز جراید از ۱۶۴ نفر شهید و ۶۳۴ نفر مجروح خبر دادند  که در بیمارستان های تهران بستری هستند. به گزارش این منبع بیشتر مجبروحان و شهیدان- بالغ بر ۱۳۶ و ۵۳ شهید- در بیمارستان جرجانی بودند.

بنابر گزارش روزنامه آیندگان نزدیک ظهر در پی کوشش و نبرد مسلحانه مردم تهران پادگان عشرت‌آباد سقوط کرد و به تصرف مردم درآمد. این پادگان که مدت‌ها بود در مقابل مردم مقاومت می‌کرد، سرانجام تسلیم شد. پس از تصرف این پادگان، مردم به سوی پادگان باغ‌شاه و دبیرستان نظام حمله کردند. همچنین برخی دیگر از پادگان‌ها از جمله پادگان جمشیدیه، پادگان ارتش و دانشکده پدافند در بعد از ظهر سقوط کردند.

کاخ نخست‌وزیری به تصرف مردم در آمد و با نصب پارچه نوشته‌ای بر سر در آن اعلام شد: « به نام خدا، این مکان( نخست وزیری) در تاریخ ۲۲/۱۱/۵۷ بدون هیچگونه تخریبی تخلیه و اشغال شد…»

بنابر گزارش روزنامه کیهان در ساعت ۱۴ عباس‌آباد بدون مقاومت تسلیم شد و به تصرف مردم درآمد.

صبح امروز سران ارتش در جلسه فوق‌العاده‌ای، بی طرفی ارتش را اعلام کردند. در اطلاعیه‌ای که به همین مناسبت تهیه و در ساعت ۱۴ از رادیو خوانده شد، آمده بود:« با توجه  به تحولات اخیر کشور، شورای عالی ارتش در ساعت ۱۰:۳۰ دقیقه امروز ۲۲ بهمن ۱۳۵۷  تشکیل و به اتفاق آرا تصمیم گرفته شد که برای جلوگیری از هرج و مرج و خونریزی بیشتر، بی‌طرفی خودرا در مناقشات سیاسی فعلی اعلام و به یگان‌های نظامی دستور داده شد که به پادگان‌های خود مراجعه نمایند. ارتش ایران همیشه پشتیبان ملت شریف و نجیب و وطن‌پرست ایران بوده و خواهد بود و از خواسته‌های ملت شریف با تمام قدرت پشتیبانی می‌نماید.»

در پی پخش خبر بی‌طرفی ارتش، امام در دومین پیام خود از مردم خواستند آرامش و نظم را حفظ کرده و از حمله به سفارتخانه‌ها خودداری کنند. ایشان در پیام دیگری  از مردم خواستد مانع آشوب و هرج و مرج شوند از غارت، آتش‌سوزی، مجازات متهمان و از بین بردن آثار علمی، فنی، صنعتی، هنری و اتلاف اموال عمومی و خصوصی خودداری کنند. ایشان گفتند: « من اکیدا اعلام می‌کنم که هرکس دست به چنین عملیاتی بزند، از جامعه انقلابی ملت مطرود و در پیشگاه خداوند متعال مسئول است… از همه شما برادران و خواهران عزیزمی‌خواهم که با دولت موقت انقلاب اسلامی که وارث یک سلسله خرابی‌های گذشته است، همکاری نمایید تا به حول قوه الهی هرچه زودتر با همکاری یکدیگر، ایران اسلامی آباد و آزاد را که مورد غبطه جهانیان باشد، بسپاریم.»

 

۱ این اقدام از طرف «سازمان چریک‌های فدائی خلق» صورت گرفت و با اقدامات دولت موقت سفارت از مهاجمان تخلیه و به کارگران امریکایی سپرده شد.

 

منبع: کتاب روزهای حماسه و نور، ج۳ ، ص ۵۲۳ – ۵۲۵

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *