جمعه ۲۰بهمن ماه ۱۳۵۷

 

به گزارش بولتن محرمانه خبرگزاری پارس، بختیار در مصاحبه‌ای  با روزنامه لوموند با توهین به امام گفت:«نه ارتش و نه طبقه روشنفکر و تحصیل کرده کشور از [امام] خمینی جانبداری نمی‌کنند.»
بنا به گزارش خبرگزاری پارس از تهران صبح امروز شماری از طرفداران قانون اساسی پس از اجتماع در ورزشگاه امجدیه( ورزشگاه شهید شیرودی) مراسم سخنرانی با موضوع دفاع از قانون اساسی برگزار کردند. در پایان این مراسم، قطعنامه‌ای خوانده شد که در آن از دولت اجرای کامل و دقیق قانون اساسی و از بختیار حفظ سنگر خود به عنوان پاسدار قانون اساسی خواسته شده بود. همزمان با این مراسم هزاران نفر از مردم با تجمع در گرداگرد این ورزشگاه علیه طرفداران قانون اساسی شعار دادند. خبرگزاری آسوشیتدپرس شمار طرفداران قانون اساسی اجتماع کننده در ورزشگاه را ۲۰ هزار نفر، خبرگزاری فرانسه، بین ۵ تا ۱۰ هزار نفر و خبرگزاری رویترز هزاران نفر بر آورد کردند.
در ساعت ۹:۳۰ شماری از مردم قم تظاهرات گسترده‌ای در حمایت از امام و تایید مهندس بازرگان برپا کردند.
بنابر گزارش روزنام آیندگان آقای نعمت‌الله قاضی نماینده گرگان در مجلس شورای ملی، در اعتراض به حوادث خونین روز ۵۷/۱۱/۱۹ شهر گرگان از سمت نمایندگی استعفا داد
بنابر گزارش روزنامه آیندگان ۴ همافر و ۱۲ درجه دار به اتهام شرکت در راهپیمایی روز گذشته توسط ماموران دستگیر شدند. در پی این دستگیری خانواده‌های این افراد به کانون وکلا رفتند و با اعلام خواسته خود مبنی بر آزادی این افراد به جمع متحصنین پیوستند.
بنابر گزارش فرمانداری نظامی تهران در ساعت ۱۰:۳۰ حدود ۲۰هزار نفر در دانشگاه تهران تجمع کردند. پلیس تهران شمار اجتماع‌کنندگان را ۴۰ هزار نفر گزارش داد. روزنامه اطلاعات نیز در گزارشی از این مراسم نوشت این گردهمایی حدود یک ساعت و نیم طول کشید و مهندس بازرگان با ایراد سخنانی برنامه دولت انقلابی را در ۶ ماده اعلام کرد. ۶ ماده عبارت بودند از: احراز و انتقال قدرت، ارائه و اثبات قانونیت(رفراندوم)، احیا و اداره و اصلاح مملکت، انتخابات مجلس موسسان و ارجاع به آرای عمومی برای تدوین و تصویب قانون اساسی جدید، انتخابات مجلس شورای ملی و استعفا و تحویل کار به رئیس جمهوری و به دولت رسمی بعدی
بنابر گزارش کیهان «سازمان چریک‌های فدائی خلق» در مراسمی که به مناسبت بزرگداشت حادثه سیاهکل در دانشگاه تهران برگزار کردند، فریاد «ایران را سراسر سیاهکل می‌کنیم» سردادند.
تظاهراتی در گنبدکاووس در حمایت از حکومت پهلوی برپا شد. تظاهرکنندگان با سردادن شعار «جاویدشاه» عکس‌های امام را پاره کردند و در پی درگیری انقلابیان با آنها ۲۵ نفر مجروح شدند و یک نفر به شهادت رسید. به دنبال این حادثه شورای تامین این شهرستان تشکیل شد و وضعیت را قرمز اعلام کرد.
امام در سخنانی که در حضور نمایندگان شورای هماهنگ اعتصابات و نیز پزشکان و کارکنان بیمارستان سوم شعبان ایراد کردند، بیرون راندن بیگانگان را قدم اول این نهضت و سازندگان را قدم دوم و مهم‌تر از قدم اول خواندند.
در ساعت ۱۲ در پی تظاهراتی که در خوی توسط موافقان حکومت برپا شد، شماری از انقلابیان با آنها درگیر شدند که در نتیجه ۶ نفر کشته و ۱۴ نفر زخمی گردیدند(۱)
۱۳ نفر در ساعات منع عبور و مرور در اصفهان دستگیر شدند.
در ساعت ۲۲:۳۰ تظاهراتی علیه رژیم در خیابان سلطنت‌آبات (خیابان پاسداران) تهران برپا گردید و تظاهر کنندگان با حمله پلیس روبه‌رو و پراکنده شدند.
در ساعت ۲۲:۳۰ تظاهرات پراکنده‌ای در شهر ری برپا شد که با حمله پلیس پایان یافت
بنابر گزارش نشریه خواندنی‌ها در پایان امروز پس از نمایش فیلم کامل ورود و مصاحبه امام خمینی و در پی آن توهین ناشایست یکی از طرفداران قانون اساسی به شخص امام، افسران و دانشجویان هوایی طرفدار امام که برای تماشای تلویزیون در سالن اجتماعات جمع شده بودند، با ماموران گارد طرفدار شاه درگیر شدند. این درگیری به خارج از مرکز آموزش هوایی و بین مردم و نیروهای فرماندار نظامی طرفدار رژیم نیز کشیده شد و مردم با به حرکت درآمدن در خیابان‌های تهران فریاد «الله ‌اکبر» سردادند و تا صبح تظاهرات کردند. فرماندار نظامی تهران در گزارشی اعلام کرد در این تظاهرات ۱۵۳ نفر غیرنظامی دستگیر شدند. رئیس پلیس تهران دستگیرشدگان را ۱۳۰ نفر گزارش داد.
در ساعت ۲۴ تظاهراتی  که با شرکت جمعی حدود ۵هزار نفر در خیابان فرح‌آباد (خیابان پیروزی) تهران به حمایت از هنرجویان مرکز آموزش نیروی هوایی برپا شد، بر اثر تیراندازی ماموران یک نفر به نام آقای محمودضیاء بشر حق شهید و یک نفر مجروح شد و ۴ نفر دستگیر شدند.
بنابر گزارش فرمانداری نظامی تهران در ساعت ۲۴ تظاهراتی علیه رژیم در چهارراه مختاری شاهپور با شرکت هزاران نفر برپا گردید.
در ساعت ۲۴ تظاهرات پراکنده‌ای در خیابان‌های سلسبیل، هاشمی و دامپزشکی در تهران برپا گردید که در نهایت تظاهرکنندگان با حمله پلیس مواجه و پراکنده شدند
 
۱ در این خبر که توسط شهربانی خوی گزارش شده، این که چه تعداد از مجروحان و گشته‌شدگان با رژیم پهلوی موافق یا مخالف بوده‌اند، مشخص نشده است.
 
منبع: کتاب روزهای حماسه و نور، ج۳، ص ۵۱۹-۵۲۱

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *