درخواست کسب اجازه فرود هواپیما در آنکارا از سوی مقامات نظامی و امنیتی ایران
امروز نامهای محرمانه از سوی سرتیپ پژوه افسر به نیابت از سرلشکر تدین، رئیس ستاد فرماندهی نیروی هوایی برای رئیس سازمان اطلاعات و امنیت کشور فرستاده شد و طی آن از یک فروند هواپیمایc-130 به مقصد ترکیه خبر داد و طی آن خواستار کسب اجازه فرود برای این هواپیما از مقامات آنکارا برای فردا شد. در این نامه بدون ذکر نام سرنشینان این هواپیما آمده است که به فرمان مطاع شاهانه مقرر است یک فروند هواپیمای ۱۳۰- ث به شماره ۱۰۳-۵ با پرسنل پروازی پیوست در ساعت ۱۳۰ گرینویچ روز ۱۳/۸/۱۳۴۳ از تهران حرکت و در ساعت ۲۵۵ به وقت گرینویچ با مختصات شمالی ۳۷-۳۷ و شرقی و ۳۶-۴ به مرز ترکیه وارد و پس از عبور از نقاط مشخص ترافیک سیرت ۰۴۲۱ و ۴۸-۰۴ EZS و ۵،۲۱ گمرک و ۵۴۴ آنکارا در ساعت ۵۵۴ در آنکارا فرود خواهد آمد. خواهشمند است دستور فرمایید نسبت به کسب اجازه فرود هواپیما در فرودگاه آنکارا در اسرع وقت و اعلام آن به نیروی هوایی شاهنشاهی اقدام مقتضی معمول دارند.
منصور برنامههای مهمی به سود غرب داشت که یکی از آنها کاپیتولاسیون بود که با مقاومت جدی امام خمینی مواجه شد… همان طور که منصور به دستور امریکا و با اختیارات ویژه به صدارت رسید، تبعید امام خمینی نیز دستور مستقیم امریکا بود. تصور من این است که شخص محمدرضا به این کار تمایلی نداشت و بهتر است بگویم از انجام آن واهمه داشتند.
فردوست میافزاید: در جلسهای منصور، نخستوزیر نیز حضور داشت. منصور در حدود نیم ساعت با محمدرضا در وسط سالن قدم میزد و من متوجه آنها بودم. استنباط من این بود که منصور در موضعی پافشاری میکند و محمدرضا موافق نیست. یکبار نیز شنیدم که محمدرضا به منصور گفت: چه اصراری دارید؟ بالاخره محمدرضا مرا خواست و با بی میلی، چون با ژستهای او آشنا بودم، گفت: ببینید نخستوزیر چه میخواهد؟ منصور مطرح کرد که باید هر چه سریعتر آیتالله خمینی به ترکیه تبعید شود. گفتم باید به پاکروان گفته شود. گفت: تلفن کنید. تلفن کردم. پاکروان گفت که آیا میتوانم با شاه صحبت کنم؟ به محمدرضا گفتم. او به اتاق دیگری رفت و با وی صحبت کرد. دستور صادر شد و همان شب، مولوی، رئیس ساواک تهران به همراه نیروهای هوابرد به قم رفت و ایشان را به تهران آورد و صبح روز بعد با هواپیما به ترکیه تبعید شدند. ۱